Op basis van Nederlandse wetgeving dient een werkgever te zorgen voor een sociaal veilige werkomgeving en een integere organisatie.
Zo verplicht het Burgerlijk wetboek werkgever en werknemer zich als goed werkgever en goed werknemer te gedragen. Vraagt de Arbowet onder meer om beleid te voeren dat psychosociale arbeidsbelasting voorkomt of beperkt en dat de werkgever een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) uitvoert. En vereist de Wet Bescherming Klokkenluiders dat organisaties met meer dan 50 medewerkers een procedure heeft om misstanden te melden (een klokkenluidersregeling).
Het aanstellen van een (interne en/of externe) vertrouwenspersoon binnen een organisatie, is voor een werkgever één van de mogelijkheden om hierin te voorzien. In de nabije toekomst zal hoogst waarschijnlijk het aanstellen van een vertrouwenspersoon voor organisaties met 10 of meer medewerkers, bij wet verplicht worden gesteld.
Het functieprofiel van een vertrouwenspersoon, zoals is opgesteld door de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, voorziet in drie hoofdtaken:
- Opvangen, begeleiden en adviseren van de medewerker
- Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie
- Adviseren van bestuur en management
De werkterreinen van de vertrouwenspersoon gaan specifiek over ongewenste omgangsvormen en integriteitsschendingen binnen een organisatie. Ongewenste omgangsvormen kunnen te maken hebben met zaken als discriminatie, (seksuele) intimidatie, agressie, geweld en pesten. Schendingen van integriteit kunnen te maken hebben met het lekken van informatie, belangenverstrengeling of bijvoorbeeld fraude of omkoping. Wanneer het maatschappelijk belang in het geding is, wordt een integriteitsschending een misstand genoemd.

Als registervertrouwenspersoon ben ik een gecertificeerd vertrouwenspersoon en lid van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (lidmaatschapnummer: 108993).
Stichting Hobéon SKO Certificatie
Certificaat / reg. nr.: VP-3680 (geldig tot 21 december 2027)
De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) is de beroepsvereniging van vertrouwenspersonen inzake ongewenste omgangsvormen op de werkvloer en van vertrouwenspersonen integriteit. Het doel van de vereniging is het behartigen van de belangen en het ondersteunen van de aangesloten vertrouwenspersonen. Daarnaast richt de LVV zich op de verdere ontwikkeling en erkenning van het beroep van vertrouwenspersoon en bevordert en bewaakt de kwaliteit van de beroepsuitoefening.
Als gecertificeerd vertrouwenspersoon voldoe ik aan de eisen die gesteld worden in de “Certificatieregeling voor de functie van vertrouwenspersoon” zoals is vastgesteld door door de ledenraad van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen versie 6, 3 november 2023.
Tarief 2025
- Standaard uurtarief € 125,- (exclusief 21% BTW, exclusief reiskosten)*
*) Afhankelijk van de reikwijdte en duur van de opdracht kan er ook naar maatwerk oplossingen worden gekeken.
Wil je meer weten over wat ik voor je kan betekenen?